Junk -food potiče blaženstvo






Proizvođači stvaraju kombinacije masti, šećera i soli koje su toliko ukusne da ih mnogi ljudi ne mogu prestati jesti, čak ni kad su siti.

David Kessler, bivši vodeći čovjek američke Uprave za hranu i lijekove, upozorio je da znanstvenici prehrambene industrije kreiraju grickalice, žitarice i gotove obroke tako da djeluju na centre u mozgu na isti način kao što djeluje duhan. On kaže da proizvođači nastoje aktivirati "točku blaženstva" kada ljudi jedu određene proizvode, ostavljajući ih u želji da jedu još.

Studija koju je Kessler proveo s istraživačima sa Sveučilišta Yale, uz pomoć tehnika snimanja funkcionalnom magnetnom rezonancijom, pokazala je da je oko 50% pretilih ljudi i oko 30% ljudi s prekomjernom težinom sklono takozvanoj "prekomjernoj aktivaciji".

"Prava kombinacija okusa potiče veliki broj neurona, od čega se oni više aktiviraju", rekao je Kessler.


"Poruka da trebate jesti postaje jača, motivirajući vas da tražite još hrane."

U drugom istraživanju znanstvenici su utvrdili da različite kombinacije masti, šećera i soli potiču oslobađanje neurotransmitera u moždanim centrima za ugodu. Najsnažnija kombinacija uključivala je saharozu (šećer) pomiješanu s čokoladom i alkoholom - kombinaciju koja se može naći u desertima kao što je tiramisu.

Kessler je rekao: "Mnogi od nas imaju ono što zovemo 'točkom blaženstva' - točku u kojoj nam šećer, masti ili sol pružaju najveći užitak. Kako se dodaje više šećera, hrana postaje ugodnija dok ne dosegnemo točku blaženstva, nakon čega postaje preslatka i užitak počinje opadati. Isto se događa i s mastima i soli." U optimalnoj točki hrana kod mnogih ljudi stimulira apetit, umjesto da ga utaži, tvrdi Kessler.



Izvor:  The Sunday Times, 28.lipnja 2009, http://tinyurl.com/Izx5ph



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Remisija raka i inhaliranje marihuane

Jod - univerzalni lijek

Paraziti u tijelu