Novi napad na slobodu liječenja




Silnom kompliciranošću postojećih ili predloženih sustava autorizacije velikom se broju prirodnih ljekovitih pripravaka onemogućava pristup tržištu

Potaknute aktivnostima vezanima za usklađivanje pojedinačnih zakona o hrani, svjetske vlade  i transnacionalne korporacije uskladile su napore usmjerene na nadzor dostupnosti prirodnih lijekova potrošačima. Na globalnoj razini regulatorni okvir za to postavljen je osnivanjem komisije Codex Alimentarius.

U osnovi tim sustavom nadzora prirodni ljekoviti pripravci iz kategorije hrane prebacuju se u kategoriju proizvoda koji se ne mogu staviti na tržište bez prethodne autorizacije. Silnom kompliciranošću postojećih ili predloženih sustava autorizacije velikom se broju proizvoda onemogućava pristup tržištu.

Svi ti propisi donosili su se pod često proturječnim krinkama "zaštite potrošača" i "slobodne trgovine" i gotovo redovito dovodili do situacije u kojoj je, s jedne strane, krupni biznis dobivao što je htio dok se, s druge strane, naša sloboda izbora prirodnih lijekova dramatično smanjivala.


Europa postaje središnja platforma za globalno usklađivanje zakona o hrani, odnosno njihovih odredbi o prirodnim lijekovima. Dobar dio zakonske infrastrukture, stvorene da u što većoj mjeri zakomplicira ostatak sustava, već je uspostavljen. Njegovi konačni učinci tek će se utvrditi, budući da su ključni dijelovi europskih zakona i direktiva u prijelaznoj fazi.

Ne bude li interes za prirodno liječenje i dalje pozitivno utjecao na taj proces, mogli bismo doživjeti silna ograničenja po pitanju dopuštenih sastojaka, maksimalnih dopuštenih doza te po pitanju što se uopće smije reći o bilo kojem proizvodu s ljekovitim svojstvima.

Čitatelje koji žele doznati više o ovome napadu na slobodu liječenja (na svome području), potiče se da se informiraju a potom i pridruže i podupiru aktivne i učinkovite organizacije poput one navedene u nastavku teksta (u Izvoru).


Izvor:   Alliance for Natural Health Int.[Europe], 
          http://www.anh-europe.org/campaigns/freedom-health-choice





 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Remisija raka i inhaliranje marihuane

Jod - univerzalni lijek

Paraziti u tijelu