Vitamin E znatno smanjuje rizik od razvoja raka jetre




Broj oboljelih od raka jetre u svijetu je u porastu, a dijagnoza raka jetre je često povezana s ranom smrtnošću i smanjenom kvalitetom života. No nadu budi otkriće da visoke doze vitamina E mogu smanjiti rizik od ovog oblika raka, bilo da se uzimaju kroz hranu, ili kao dodatak prehrani.

Science Daily navodi da je rak jetre treći najčešći uzrok smrtnosti od raka u svijetu, peti najčešći rak kod muškaraca i sedmi najčešćih kod žena. Oko 85% raka jetre se javlja u zemljama u razvoju, a čak 54% od toga u Kini.


Kako prenosi Natural News, do ove spoznaje su došli istraživači, koji su objavili rezultate svog rada u časopisu “Journal of National Cancer Institute” proučavanjem ispitanika iz dvije kineske skupine. Analizirali su podatke od 132.837 osoba u Kini, koji su bili upisani u jednu od dvije kohortne populacijske studije (ženska i muška) što ih zajednički provode Šangajski institut za rak i Vanderbilt Sveučilište. Cilj je bio utvrditi uzročnu vezu između unosa vitamina E i učestalosti raka jetre. Nakon pregleda upitnika o prehrani, znanstvenici su proveli i osobne intervjue da bi utvrdili najčešće konzumiranu hranu te da li su sudionici uzimali vitaminske dodatake.

Analizirali su rizik od raka jetre usporedbom sudionika koji su imali visok unos vitamina E s onima koji su imali nizak unos. Također su utvrdili da je unos vitamin E kroz prehranu i kroz suplemente bio povezan sa znatno smanjenim rizikom od razvoja raka jetre.

Autori studije su zaključili:

“Otkrili smo jasnu vezu između odnosa unosa vitamina E i rizika od raka jetre … poruka je da je visok unos vitamina E iz prehrane ili putem dodataka povezan s manjim rizikom od raka jetre kod sredovječnih ili starijih ljudi.”


Orašasti plodovi su ukusna i zdrava namirnica, po bogatstvu vitamina E prednjači badem.


   O vitaminu E


Vitamin E je nutrient topiv u masti. Posjeduje brojne funkcije, od kojih se ističe antioksidativna, a slijede i enzimske aktivnosti, ekspresija gena i neurološke funkcije. Također ima važnu funkciju u staničnoj signalizaciji. Vitamin E također štiti lipide i sprečava oksidaciju polinezasićenih masnih kiselina. Važno je istaknuti da su različite varijante izomera vitamina E pokazale sposobnost da inhibiraju razvoj i napredovanje određenih vrsta raka inhibirajući mutacijska oštećenja DNA.

Nedostatak vitamina E može uzrokovati: spinocerebralnu ataksiju, mijopatiju, periferne neuropatije, ataksiju, skeletnu miopatiju, retinopatiju, smanjen imunološki odgovor, hemolizu eritrocita.


   Izvori vitamina E iz prirode

Začinsko bilje: čili u prahu, češnjak, crvena paprika, curry u prahu, origano, đumbir i kadulje, timijan, peršin, kumin, mažuran i cimet.

Cjelovite žitarice: žitarice su dobar izvor vitamina E, no većina od njih sadrži štetan gluten, stoga preporučamo kvazi žitarice; quinoa, proso, tef, heljda, štir. Posebno su bogate klice (izdanci žitarica).

Sjemenke i orašasti plodovi: kim, slačica, mak i laneno sjeme od sjemenki imaju najviše ovog vitamina, a između lješnjaka, oraha, pistacija, indijskih oraščića se najviše ističe badem.

Povrće: paprika, šparoga, mrkva, brokula i svo tamno zeleno lisnato povrće.

Voće: avokado, kupine


Biljna ulja: rafinirana ulja su relativno bogata ovim vitaminom, no ne možemo preporučiti sva, zbog uzgoja s pesticidima i umjetnim gnojivima, stoga preporučujemo samo maslinovo ulje, laneno ulje i ulje avokada.

Meso i mlijeko, te njihove prerađevine kao i jaja također sadrže vitamin E, ako se stoka i perad hrani organski ili na ispaši, no budući da ovaj vitamin nije postojan na temperaturnu obradu, bit će uništen termičkom obradom.

Važno je znati da vitamin E postoji prirodno kao osam različitih zrcalnih izomera poznatijih kao tokotrienoli i tokoferoli. Ukoliko uzimate suplemente, pripazite da to bude puni spektar oblika vitamina E da bi smanjili rizik od raka jetre i kroničnih bolesti. Pretjeran unos vitamina E iz prirode vam ne može naškoditi, no sa suplementima treba biti oprezan, jer prekomjeran unos može izazvati probavne probleme, slabost mišića, dvoslike i neke druge probleme.




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Remisija raka i inhaliranje marihuane

Jod - univerzalni lijek

Paraziti u tijelu