Remisija raka i inhaliranje marihuane



     Inhaliranje marihuane može dovesti rak mozga u remisiju

Medicinsko izvješće ističe upečatljivu povezanost između inhaliranja marihuane i anti-tumorskih efekata kod mladih osoba s rakom mozga. Ova veza znanstvenicima omogućava nove dokaze o tome da kemijski spojevi iz biljke Cannabis indica, odnosno kanabinoidi, mogu imati značajne učinke protiv raka kod ljudi.

Dr.sc. Mansoor Foroughi je glavni autor novog rada koji sugerira mogućnost povezanosti udisanja kanabisa i spontane regresije glioma, tumora na mozgu. Istraživanje je provedeno u dječjoj bolnici u Kanadi, na odjelu dječje neurokirurgije. MRI slike iz ove studije pokazuju da se tumori dvoje bolesnika (11 i 13 godina) nisu povećali nakon liječenja, što predstavlja stanje remisije.


Ovi pacijenti došli su u bolnicu zbog pojačanih glavobolja, mučnina i povraćanja. Imali su dugotrajnih problema s pamćenjem i stanje se počelo ubrzano pogoršavati. Hitno MRI skeniranje pokazalo je tumor na mozgu. Podvrgnuti su kraniotomiji i većina tumorske mase je uklonjena. Ostatak tumora je zatim praćen MRI skeniranjem.

Nakon uspostavljanja dijagnoze, dobrovoljno su počeli inhalirati kanabis te su nastavili s tim gotovo svakodnevno u periodu od tri godine. Skeniranje mozga s vremenom je pokazalo smanjenje tumorske mase. Prema studiji, pacijenti nisu primali dalje nikakve lijekove ili medicinske tretmane, a tumori su gotovo u potpunosti nestali šest godina nakon operacije.

Autori navode:

“Jedini značajni događaj u povijesti bila je konzumacija kanabisa putem inhalacije, u prosjeku od tri puta tjedno. To se dogodilo u posljednje tri godine praćenja, odnosno u dobi između 14 i 17 godina, a poklopilo se s vremenom tijekom regresije preostalog tumora. “

Foroughi i njegov tim ukazuju da možda postoji sinergija u biljci i preporučaju proučavanje cijele biljke kanabisa; “jer ne može biti da je bilo koje korisno djelovanje uzrokovano samo jednim spojem, molekulom ili kanabinoidom samim.” Ova teorija je podržana od strane prethodnih istraživanja, objavljeni dokazi pokazuju da kanabinoidi imaju poboljšanu antitumorsku aktivnost kada se primjenjuju u kombinaciji i bilo koja cjelovita biljka zasigurno ima učinkovitije djelovanje jer njezini spojevi djeluju u kombinaciji, neki spojevi poništavaju negativno djelovanje određenih sastojaka, dok drugi pojačavaju određene sastojke.


                        Hoćemo li doživjeti da se marihuana može legalno kupiti za medicinske svrhe?

Izvješće zaključuje da je potrebno više istraživanja kako bi se istražilo terapeutsko korištenje tih tvari, no autori napominju da će takva istraživanja biti teško postići, jer je kanabis protuzakonit u mnogim zemljama. Iskreno se nadamo da će ovakve studije postići to da se makar korištenje marihuane u svrhe liječenja dekriminalizira, jer je evidentno da se samo nižu brojni dokazi o ljekovitosti kanabisa, dok se i dalje ne pojavljuje niti jedan dokaz o njenoj štetnosti.

Naravno da ovo izvješće nije jedino, zapravo postoje brojne studije koje su provedene u vezi djelotvorne učinkovitosti marihuane ili njezinih aktivnih sastojaka. Primjerice, na ovoj stranici su prikazane brojne studije provedene na tumorima na mozgu, a koji su liječeni kanabisom ili kanabinoidima. Sve one prikazuju mogućnost kanabisa ili njegovih aktivnih sastojaka da inhibiraju rast tumora ili da pokrenu staničnu smrt, odnosno apoptozu.

Na ovom forumu je prikazano čak 700 kliničkih studija i radova o korištenju marihuane u medicinske svrhe, i to ne samo za rak, već i za veliki broj bolesti i stanja.

Vrijeme je da svi otvorenog uma shvatimo vrijednost marihuane koja se koristi u medicini. U današnje vrijeme svatko može pronaći informacije kojim će spoznati razloge kriminaliziranja marihuane - biljke koja se može upotrijebiti od industrije do medicine.

Jednog dana ćemo sa čuđenjem gledati na ovo doba naše evolucije i to ne samo radi kanabisa!

Živi i zdravi mi bili!




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Jod - univerzalni lijek

Paraziti u tijelu