Dobra sol, loša sol | Apokalipsa zdravlja

Dobra sol, loša sol




Sve više ljudi shvaća da se svijet ne može održati uz trenutni prehrambeni sustav. Uz svu “prikladno” dostupnu hranu danas nije ni čudno da je većina osoba zapadnog svijeta bolesno. Više ne možemo samo sjediti i to ignorirati jer nam zuri izravno u lice. Čak su i vladine institucije prisiljene prilagoditi se ovoj nesretnoj stvarnosti. Kako bismo zaustavili tu plimu, potrebno je da promotrimo neke od osnovnih stvari koje pokreću ovu tendenciju, a kako bismo dobili bolju perspektivu, prvo moramo razmisliti o našim prehrambenim navikama.

Jedna od prvih stvari koju bismo mogli promotriti je – sol (natrij) koja se nalazi gotovo u svoj hrani koja je unaprijed zapakirana. S obzirom na sve proizvode koji nam se danas nude, nju je teško izbjeći. Sol, kako ju mnogi od nas nazivaju, se obično odnosi na kuhinjsku ili kamenu sol. Natrij (sol) je element metala koji se u periodičkom sustavu elemenata obilježava s Na i nosi atomski broj 11. Riječ je o mekanom, srebrno-bijelom, vrlo reaktivnom metalu koji je član alkalnih metala.


Preporučeni je dnevni unos postavljen na 1500 mg dnevno. Problem je što većina ljudi nadaleko premašuje ovu granicu, ponekad i do dva ili tri puta više. Uz količinu konzumirane soli, javlja se i problem vrste soli koja se unosi, a koja, sveukupno, nije nimalo dobra za ljudsko tijelo. Razlog tome jest taj što se “kuhinjska sol” uglavnom sastoji od natrijevog klorida što je tvar od koje nemamo mnogo koristi. Vjeruje se da velika količina potrošnje soli uzrokuje hipertenziju (visoki krvni tlak) čime se povećava rizik od moždanog ili srčanog udara. Izolirane soli, kao što je mononatrijev glutamanat i slične dominiraju u gotovim proizvodima koji se nalaze na policama u našim trgovinama.

Sol iz prehrane nije preporučljivo u potpunosti ukloniti, ali potrebno je razviti svjesnost o količini i vrsti soli koja se konzumira. Sol igra važnu ulogu u našem tijelu jer u svojem nepatvorenom obliku opskrbljuje organizam mnogim ključnim mikronutritijentima (mineralima). U mnogim se krugovima sol odnosi na elektrolite. Ona nam pomaže vratiti minerale izgubljene putem znoja i kroz fizičku aktivnost. U tom su smislu keltska morska, havajska sol iz dubokog mora ili himalajska sol pogodne za spojeve koji se troše, no uvijek je potrebno obratiti pažnju na količinu jer i ove soli sadrže natrij.

Navedene se soli smatraju zdravijom opcijom jer sadrže gotovo sve minerale od kojih se sastoji i ljudsko tijelo te se iz tog razloga ne procesuiraju i mogu se kupiti u svojem izvornom obliku. S druge strane, uobičajena kuhinjska sol je obrađena (grijana) čime se minerali prisutni u njoj, iskorjenjuju zbog čega se jod naknadno ponovo dodaje ovakvoj vrsti soli.

Sol, a osobito “loša sol” (ukoliko prethodno navedene soli smatramo “dobrima”) mogu uzrokovati pustoš tijela. Sol, u bilo kojem izoliranom obliku, kao što je kuhinjska ili kamena sol koje su procesuirane i lišene vitalnih hranjivih tvari. Kao rezultat toga, ne zadovoljavamo potrebe našeg tijela za hranjivim tvarima zbog čega nastavljamo konzumirati slanu, procesuiranu hranu što rezultira začaranim krugom.

Naravno, sol je energent. Odgovorna je za slanje poruka iz mozga do mišića kroz živčani sustav. To se naziva natrij – kalij ionska razmjena. Višak natrija se iz tijela izlučuje putem urina dok se njegov veći dio (oko 85%) nalazi u krvi i limfnoj tekućini. Razine natrija u tijelu se djelomično kontroliraju hormonom aldosteronom kojeg stvara nadbubrežna žlijezda. Aldosteron određuje hoće li bubrezi zadržati natrij u tijelu ili će ga izbaciti. Dr. David Browstein u vezi toga kaže: “Nitko ne pravi razliku između nerafinirane i rafinirane soli. Oni ‘u isti koš’ stavljaju svu sol kao lošu tvar. To je strašna pogreška…rafinirana je sol lišena svojih minerala i izbijeljena je kako bi dobila bijelu boju na koju smo navikli. Ali ona je izložena i mnogim otrovnim kemikalijama, a to su aluminij, ferocijanid i izbjeljivač. Vjerujem da ju taj proces obrade čini toksičnom i beživotnom tvari koju je nužno izbjegavati.”

“Nerafinirana sol, s druge strane,” nastavlja dr. Brownstein, ” nije prošla grubi kemijski proces. Ona sadrži prirodne minerale koji su izvorni dio proizvoda…boje nerafiniranih soli variraju ovisno o mjestu odakle su sakupljene. Minerali u nerafiniranoj soli pružaju korist našem tijelu jer ga opskrbljuju s više od 80 elemenata u tragovima potrebnih za održavanje zdravlja.” Uz to, minerali podižu pH tijela i smanjuju krvni tlak.


U nastavku ćemo upoznati četiri jedinstvene vrste soli i njihova svojstva kako bismo naučili kako ovaj mali dodatak jelima može imati utjecaj na zdravlje:

   Prirodna siva morska sol

Ona snabdijeva svih 92 minerala u tragovima te promiče lužnatost, poboljšava probavu, potiče otpornost prema infekcijama i ublažava kožne bolesti, uključujući alergije. Ukoliko je sušena na suncu i nije obrađena, ona zadržava sve svoje hranjive tvari.


   Kuhinjska sol

Kuhinjska sol sadrži više natrij klorida u odnosu na morsku sol (97% prema 99%). Ona se vadi iz podzemnih slanih depozita. To je sol koju obično nalazimo u restoranima i koja se često koristi. Većina ovih soli sadrže dodatke kao što su agensi protiv zgrudnjavanja i upijanja vlage iz okoliša, te dodani jod.


   Havajska crvena vulkanska sol

S više od 80 minerala, ovo je jedna od najgušćih hranjivih soli koje postoje. Njezina je ružičasta boja rezultat visokog sadržaja crvene vulkanske gline. Ona je također neobrađena i sušena na suncu. Havajci vjeruju da je sol iznimno iscjeljuća i pridonosi detoksikaciji te je stoga bila korištena i u ritualnim obredima pročišćenja.


   Crna indijska sol

Ova sol, koja varira od tamno ružičaste do vrlo tamno ljubičaste, ima jak miris i okus sumpora kada se nalazi u svojem izvornom stanju. Često se koristi u Ayurvedi i indijskoj kuhinji te je korisna za detoksikaciju.


   Himalajska ružičasta kristalna sol

Izvađena iz depozita drevnog morskog tla koje je staro oko 250 milijuna godina, ovo je iznimno netaknuta sorta soli. Smatra se soli punog spektra jer sadrži impresivna 84 minerala koji su u koloidnom obliku zbog čega stanice tijela lako iskorištavaju njezine hranjive vrijednosti. Uz to je blagog okusa koji ne preopterećuje hranu. Ljudi koji ju koriste često kažu da im je potrebno manje ove soli u odnosu na druge vrste.



Dr. Brownstein kaže: “Prije nekoliko su godina proizvođači soli odlučili da je bijela sol ugodnija oku zbog čega su ju počeli izbjeljivati. Također su dodali agense koji joj produžuju rok trajanja. Problem je u tome što se te razne kemikalije koje su dodane kako sol ne bi upijala vlagu miješaju s glavnom funkcijom soli, a to je reglulacija hidratacije tijela. Natrij klorid u kuhinjskoj soli je vrlo koncentriran, denaturiran i otrovan za tijelo. Jeste li ikada stavili sol na otvorenu ranu? To peče!”

Rafinirana sol ima jednak učinak na unutarnja tkiva i uzrokuje negativnu reakciju: tijelo zadržava vodu kako bi se zaštitilo dok stanice otpuštaju vodu kako bi razrijedile, neutralizirale i razbile sol. Ovaj gubitak vode dehidrira i slabi stanice tijela te može uzrokovati njihovu preuranjenu smrt.

Ukoliko ste osoba koja, iz raznih razloga, ne može ili ne smije konzumirati bilo kakvu sol, postoje opcije koje možete iskoristiti. Nju je moguće naći u mnogim namirnicama kao što su celer, blitva ili plodovi mora. Uz to, svakako je pri konzumaciji soli nužno održavati ispravan omjer unosa natrija i kalija (kalij sadrže namirnice kao što su banane, suhe šljive, marelice, avokado). Možda vam i vaš fizički izgled može pomoći u određivanju količine unesenog natrija ili kalija jer se u nekim krugovima smatra da osobe koje imaju velike vrećice ispod očiju koriste previše soli u hrani dok se kod viška kalija ispod očiju javljaju tamni krugovi.

U današnjem svijetu je količina konzumirane soli ogromna i tužno je vidjeti što ona čini populaciji. Pojave hipertenzije i srodnih bolesti su porasle u cijelom svijetu. Nakon što priznamo da je većina tih slučajeva vezana uz našu ishranu, možemo nadići taj trend. Kada ste u nedoumici – slušajte svoje tijelo i ne padajte pod utjecaje teorija ili zaključka iz vanjskog svijeta. Slijedite svoj instinkt.


Napomena: izvorni članak je objavljen u Matrix World-u!






Nema komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...