Nar, plod koji čisti krvne žile i čuva vaše zdravlje




Brojne studije potvrđuju da ekstrakt nara može spriječiti i/ili preokrenuti primarnu patologiju povezanu sa smrtnošću od srčanih bolesti, odnosno progresivno zadebljanje koronarnih arterija uzrokovano nakupljanjem masnih tvari poznato kao ateroskleroza.

Jedno istraživanje je provedeno na miševima koji imaju genetske predispozicije prema spontanom začepljenju arterija, te su dobili ekstrakt nara putem vode za piće tijekom dva tjedna, počevši u dobi od tri tjedna starosti. Tretman je smanjio veličinu ateroskleroznih plakova u aortnom sinusu i reducirao proporcije koronarnih arterija s okluzivnim ateroskleroznim plakom.


Zanimljivo, znanstvenici su otkrili da je liječenje ekstraktom nara rezultiralo sljedećim blagotvornim učincima:

~ Smanjenje razine oksidativnog stresa
~ Smanjenje monocitnog kemotaktičnog proteina-1, kemijskog glasnika (kemokina) povezanog s upalnim procesima unutar arterije
~ Smanjeno nakupljanje lipida u srčanom mišiću
~ Smanjena infiltracija makrofaga u srčani mišić
~ Smanjene razina monocitnog kemotaktičnog proteina-1 i fibroze u miokardu
~ Smanjene srčanog proširenja
~ Smanjenje EKG abnormalnosti


Kako nešto tako obično kao što je ekstrakt ploda može preokrenuti istovremeno tolike aspekte bolesti koronarnih arterija, kao što pokazuje studija? Odgovor možda leži u činjenici da su naši preci evoluirali u suradnji s određenim namirnicama (osobito voćem) toliko dugo da nedostatak adekvatne količine ovih namirnica može izravno dovesti do pogoršanja funkcije organa. Doista, dvostruki dobitnik Nobelove nagrade Linus Pauling je tvrdio da je nedostatak vitamina C temeljni uzrok kardiovaskularnih bolesti, zahvaljujući činjenici da su naši preci nekada imali pristup voću tijekom cijele godine, a kao rezultat toga izgubili su sposobnost da ga sintetiziraju.


O vitaminu C i njegovom učinku na naše zdravlje više možete čitati ovdje.

Ova studija samo potvrđuje već postojeća klinička istraživanja koja ukazuju na to da nar može pomoći odčepiti vaše arterije. 2004. godine, časopis “Clinical Nutrition” je objavio rezultate trogodišnjeg kliničkog ispitivanja na izraelskom stanovništvu, utvrdivši da svakodnevna konzumacija soka od nara preokreće stenozu karotidne arterije i do 29% u roku od 1 godine. Neočekivano, blokade u kontrolnoj skupini povećane su za 9%, što ukazuje da su deblokirajući učinci nara bili čak i veći nego na prvi pogled.

Vrijednost nara kod kardiovaskularnih bolesti je vrlo široka, kao što to pokazuju sljedeća eksperimentalno potvrđena svojstva:

Bez obzira hoćete li koristiti sok od nara, suplemente ili ćete konzumirati cijeli plod, zdravlju vaših krvnih žila će to biti pravi lijek

Protu-upalna:

Kao i kod mnogih kroničnih degenerativnih bolesti, upala igra značajnu ulogu u patogenezi kardiovaskularnih bolesti. Nar posjeduje protu-upalna svojstva.


Snižavanje krvnog tlaka:

Sok nara ima prirodna inhibirajuća svojstva angiotenzina – peptidnog hormona koji u tijelu čovjeka uzrokuje konstrikciju krvnih žila i podiže arterijski krvni tlak te je i pojačivač dušikovog oksida, što su dva poznata puta za smanjenje krvnog tlaka. Također, ekstrakt nara bogat je punikalaginom koji smanjuje štetne učinke stresa na segmentima arterija izloženim poremećenom toku.


Anti-infektivna:

Plakovi u arterijama često uključuju sekundarne virusne i bakterijske infekcije, uključujući hepatitis C i bakteriju Chlamydia pneumoniae. Nar ima širok raspon anti-bakterijskih i anti-virusnih svojstva.


Antioksidativna:

Jedan od načina na koji masnoće u krvi promiču bolesti srca je putem oksidacije. LDL, na primjer, može tehnički biti povišen, ali bezopasan sve dok ne oksidira. Potvrđeno je da nar smanjuje oksidativni stres u krvi. Jedna studija na miševima je pronašla da je smanjenje oksidativnog stresa povezano sa 44% smanjenjem u veličini aterosklerotskih lezija. Druga studija je pokazala da je razina antioksidansa u soku od nara bila veća od one u drugim voćnim sokovima, uključujući i borovnice, brusnice, naranče, pa čak i crno vino.


Brojnim studijama se pridružuje i studija španjolskih istraživača koja je provedena na svinjama, one su izabrane jer je njihov kardiovaskularni sustav sličan našem. Pretpostavka je da hranjenje masnom hranom oštećuje krvne žile, posebno njihovu osjetljivu sluznicu. Sluznica, ili endotel, je važna jer ona oslobađa tvari koje kontroliraju širenje i stezanje krvnih žila. Njihovo oštećenje može biti prvi korak ka aterosklerozi što može dovesti do srčanog i moždanog udara.

Smatra se da je ateroskleroza prvi korak ka srčanim i moždanim udarima, a upravo nar može prevenirati ta stanja

Krvne žile svinja koje su hranjene masnom hranom su bile manje elastične. Životinje su također proizvodile manje dušikova oksida, plina koji širi krvne žile i imale su druge znakove srčanih problema.

Međutim, dnevna doza suplementa nara s 200mg polifenola, uklonila je mnoge štetne učinke. Istraživač dr. Lina Badimon, s katalonskog Instituta za kardiovaskularne znanosti u Španjolskoj, izjavljuje:


“Obogaćivanje prehrane s polifenolima nara može pomoći u prevenciji i usporavanju endotelne disfunkcije, što je među prvim znakovima ateroskleroze i moždanog udara.”

Nar se i u drevnoj Ayurvedskoj medicini, a i u starim narodnim predanjima, smatrao i još uvijek se smatra lijekom. Koristi se kao lijek protiv crijevnih parazita i dijareje, smatra se tonikom za grlo i srce. Poznat je i kao graditelj krvi, zaustavlja krvarenja iz nosa i desni, koristi se za toniranje kože,te za liječenje hemeroida. Različite sorte nara i razni dijelovi poput kore drveta, kore ploda ili cvijeta tog ploda, koriste se za različite lijekove.

Sjemenke nara daju 12% dnevnih vrijednosti vitamina C i 16% vitamina K u porciji od 100 g, a sadrži i polifenole. Izvrstan su izvor dijetalnih vlakana koje su u potpunosti sadržana u jestivim sjemenkama.

Naglasit ćemo da je konzumacija cjelovitog ploda ili biljke uvijek učinkovitije od uzimanja suplemenata, budući da spojevi unutar jedne biljke djeluju uzajamno, no kada su tijelu potrebne veće količine određenog vitamina, primjerice, vitamina C, dobro je uzimati dodatke koji su koncentrirani i čisti. U svakom slučaju, nećete pogriješiti ako ćete preventivno za svoje zdravlje konzumirati nar, te za liječenje krvnih žila uključiti i koncentrate ili suplemente nara.




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Remisija raka i inhaliranje marihuane

Jod - univerzalni lijek

Paraziti u tijelu