Potvrđeno - GM usjevi opasni za ljude | Apokalipsa zdravlja

Potvrđeno - GM usjevi opasni za ljude




U novoj studiji znanstvenici ističu da postoji dovoljno dokaza koji potvrđuju da DNK fragmenti, koji se unose u ljudski organizam u obrocima od genetski modificirane hrane, nose cijele gene koji mogu ući u ljudski cirkulacijski sustav putem nepoznatog mehanizma. Studija se temelji na analizi više od 1000 ljudskih uzoraka iz četiri neovisne studije, a u jednom od uzoraka krvi relativna koncentracija biljnog DNA bila je veća od ljudske DNA. Ova studija potvrđuje ono što su mnogi sumnjali godinama, a objavljenja je u znanstvenom časopisu PLoS One.

Kada je riječ o genetski modificiranim usjevima i hrani, mi zapravo nemamo pojma o tome kakvi mogu biti dugoročni učinci na ljude. Prva komercijalna prodaja genetski modificirane hrane bila je prije samo dvadesetak godina, točnije 1994. godine. Ne postoji mogući način na koji bi zdravstveni autoriteti mogli testirati sve moguće kombinacije na dovoljno velikom broju stanovništva, tijekom dovoljno dugog razdoblja, a da bi mogli sa sigurnošću reći da su GMO bezopasni. Genetičar David Suzuki je nedavno izrazio svoju zabrinutost, rekavši da su ljudska bića zapravo dio “masovnog genetskog eksperimenta” tijekom svih ovih godina, a koji se nastavlja i dalje.


Samo da podsjetim, nije nikakva novost da će znanstvena zajednica usprkos i mnogim nepoznanicama i usprkos dokazima o štetnosti nastavljati s eksperimentiranjem na ljudima. Jedan od takvih slučajeva je i provođenje cijepljenja na milijunima ljudi za koje se znalo da nosi kancerogeni virus.

Dobar primjer je i fluor, koji se sustavno dodaje hranu, piće te razne higijenske preparate, usprkos dobro poznatim dokazima o njegovoj štetnosti. Kad bolje pogledamo, takvih primjera o manipulacijama i lažima je na žalost jako puno.

Napredak u znanosti o genomu u proteklih nekoliko godina otkriva da organizmi mogu dijeliti svoje gene. Prije toga, mislilo se da se geni dijele samo između pojedinih članova vrste kroz reprodukciju. Genetičari obično prate nasljeđivanje gena u takozvanom vertikalnom smjeru, kao što je uzgoj muških i ženskih primjeraka i zatim praćenje njihovih potomaka i tako dalje. Danas znanstvenici znaju da se geni dijele ne samo među pojedinim članovima vrste, već i među pripadnicima različitih vrsta.

Znanstvenici su u studiji naveli:

“Naš krvotok se smatra okruženjem koje je dobro odvojeno od vanjskog svijeta i probavnog trakta. Prema standardnoj paradigmi, velike makromolekule konzumirane s hranom ne mogu proći izravno u krvožilni sustav. Smatralo se da se tijekom probave bjelančevine i DNK razgrađuju u male sastojke, aminokiseline i nukleinske kiseline, koje se potom apsorbiraju u složenom aktivnom procesu i distribuiraju se u različite dijelove tijela kroz sustav cirkulacije. Ovdje, na temelju analize više od 1000 ljudskih uzoraka iz četiri neovisne studije, mi izvještavamo o dokazu da su DNA fragmeni iz obroka, koji su dovoljno veliki da nose cijele gene, izbjegli propadanje i kroz nepoznati mehanizam ulaze u ljudski krvotok. U jednom od uzoraka krvi relativna koncentracija biljnog DNA je veća od ljudske DNA. Koncentracija biljnog DNK pokazuje iznenađujuće preciznu normalnu distribuciju u uzorcima plazme, dok je utvrđeno da je kontrolni uzorak bez plazme iz pupkovine bio bez biljnog DNA.”

Ovo ne znači da su ljudska bića srodna s jabukama, bananama ili mrkvom i da razmjenjujemo gene. Ono što biotehnologija i biotehnološke korporacije poput Monsanta čine je da dopuštaju prijenos gena bez obzira na biološka ograničenja. Problem je to da se temelji na vrlo lošoj znanosti. Uvjeti i biološka “pravila” koji se odnose na vertikalni prijenos gena, barem onih koje smo svjesni, ne moraju vrijediti za horizontalni prijenos gena. Biotehnološka znanost danas se temelji na pretpostavci da su načela nasljeđivanja gena ista za horizontalan kao i za vertikalan prijenos gena. To samo pokazuje da GMO treba biti podvrgnut puno višem obimu eksperimentiranja i rigoroznim istraživanjama prije nego što ih nastavimo i dalje konzumirati.

David Suzuku ističe:


“Jedna mala mutacija u ljudskom biću može odrediti toliko puno, poanta je da kada premještate gen, jedan mali gen iz jednog organizma u drugi, vi u potpunosti mijenjate njegov kontekst. Ne postoji način kojim bi predvidjeti kako će se ponašati i što će biti ishod. Mi mislimo da smo dizajnirali ove oblike života, ali to je kao da ste uzeli orkestar iz Toronta izvježban svirati Beethovenovu simfoniju, a onda uzmete nasumično neke bubnjare od bilo kuda i stavite ih u simfoničare iz Toronta i kažete im da sviraju. Glazba koja će nastati će biti nešto što se jako razlikuje od onoga što bi trebalo biti. Publicisti kažu da postoji dobra namjera iza GMO-a, ali činjenica je da je potaknut novcem.”

Također je jasno da DNK iz hrane može završiti i završava u životinjskim tkivima i mliječnim proizvodima koje ljudi jedu.


Biotehnološka znanost se temelji na lošoj znanosti, plaćeni znanstvenici uopće nisu ni uzeli u obzir mogući prijenos gena iz GM usjeva na ljude. Slika je vlasništvo DeesIllustration.com

Postoje studije koje pokazuju da kada ljudi ili životinje probavljuju genetski modificiranu hranu, umjetno stvoreni geni se prenose i mijenjaju karakter korisnih bakterija u crijevima. Istraživači tvrde da su mikrobi, koji se nalaze u tankom crijevu osoba s ileostomijom, sposobni za stjecanje i skrivanje DNK sekvence iz GM biljaka. Genetski modificirani usjevi su se infiltrirali u stočnu hranu od 1996., a studije su povezale GMO životinjsku hranu s teškim upalama želuca, uvećanom maternicom u svinja, sterilnosti krava i svinja, dlakavošću usta kod štakora.

Vrlo je važno imati na umu da je prijenos gena između genetski modificiranih poljoprivrednih kultura i okolnih autohtonih vrsta dovelo do vrlo otpornih vrsta nazvanih super korovi. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prijenos i kretanje gena iz GM biljaka u konvencionalne usjeve ili srodne vrste može imati utjecaj na sigurnost hrane i prehrambenu sigurnost. Ovaj rizik je stvaran, kao što je to vidljivo kad su se tragovi vrste kukuruza, koji je namijenjen samo za prehranu životinja, pojavili kod kukuruza za ljudsku potrošnju u SAD-u.

Već je dokazano kako je u krvi žena koje nisu trudne, trudnica i fetusa pronađen Bt toksin, koji je uobičajen kod većine GM žitarica, a služi proizvodnji vlastitog insekticida koji odbija nametnike. Bt toksini su istaknuti u genetski izmijenjenim usjevima poput kukuruza, soje, pšenice, i drugih, a mogu biti smrtonosni.

Dakle, unatoč činjenicama da se svi mogući toksini iz GM usjeva nalaze i u našoj krvi, genetski inžinjering nikada nije uopće uzeo u obzir ni prijenos gena, niti su ih te posljedice zanimale. Zaključivalo se napamet, da nije vjerojatno da će doći do prijenosa DNA iz gena. No kao što je to sada evidentno – do toga dolazi, a koje su posljedice još ne možemo znati, no dosadašnja saznanja su zastrašujuća. Stoga bi bilo prijeko potrebno da se pod hitno zaustavi konzumacija bilo koje hrane koja ima veze s GMO.

Umjesto da se pokrenu masovna istraživanja genetski modificiranih usjeva, biotehnološke kompanije samo smišljaju nove tvorevine, sve jednu opasniju od druge. Budući da glifosat ne iskorjenjuje korov, Bayer planira na tržište plasirati novi herbicid – neurotoksični amonijak glufozinat, koji će izazvati pustoš i među životinjama i među ljudima.

On ima kemijsku strukturu sličnu glutamatu, i u stanju je stimulirati živčani sustav. Smrtonosna izloženost je moguća, sa simptomima koji uključuju konvulzije, slinjenje, preosjetljivost, nepravilno disanje i drhtanje. Nadalje, dokazano je da glufozinat čini štetu na reproduktivnom planu. Također, izrazito je topljiv u vodi čime su direktno ugrožene sve podzemne vode. Za njega su određene i smrtonosne doze – za štakore 1500-2000 mg/kg, 500 mg/kg je letalno za miševe i svega 250 mg/kg je smrtonosno za pse.


Toksične čestice herbicida iz GM usjeva, koje su navodno biorazgradive, su pronađene u uzorcima kiše, zraka i vode. To znači da bilo gdje da se u svijetu koristi otrovni herbicid, i vi ćete ga udisati, jesti ili piti

Činjenica je da GMO truje vodu i zrak širom svijeta, čestice herbicida iz GM usjeva su pronađene u uzorcima tla, vode i zraka diljem svijeta, dakle, gdje god da se u svijetu uzgajaju GM usjevi – oni će naći svoj put do vas na bilo koji način.


Ove je godine u Europu trebao ući GM kukuruz 1507. Ovo novo sjeme je Pioneer brand i genetski je dizajnirano da bude otporno na herbicid glufosinat i proizvodi svoj vlastiti insekticid. Ukoliko dođe na europsko tržište, onda je cijeli kontinent u opasnosti, sve podzemne vode, tlo i biljke mogu biti pogođene dugi niz godina od strane toksičnih učinaka glufosinata.

Za sada, Parlament Europske Unije je stopirao ovo sjeme, no ostavljeno je svim zemljama na individualno odlučivanje žele li otvoriti vrata ovoj novoj tvorevini.

Pa kako da se zaštitimo od svega ovoga?

Znanje štiti. Informirajte se, tražite činjenice i neovisna istraživanja, postavljate pitanja i sebi i autoritetima – koje su posljedice prijenosa biljnog DNA u ljudski krvotok, koje su zdravstvene implikacije za ljude koji konzumiraju kukuruz i druge kulture koje su dizajnirane kako bi neprirodno lučile insekticid, zapitajte i vlade svojih zemalja mogu li vam dati pismenu ovjerenu garanciju da ne postoje nikakve štete koje bi nastale za ljudski organizam konzumacijom GM hrane?

Imate pravo znati, imate pravo pitati ali i birati. Iskoristite svoja prava, borite se za svoje zdravlje.


   Reference:

Confirmed: DNA From Genetically Modified Crops Can Be Transferred Into Humans Who Eat Them


European Union Parliament decides against unleashing new GM maize




Nema komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...