Što je homeopatija?




Homeopatija je blag, holistički sustav liječenja u sklopu kojega se vrlo slabim otopinama pobuđuje tjelesni potencijal samoiscjeljivanja. Dok konvencionalni lijekovi djeluju putem obuzdavanja simptoma, homeopatski pripravci sastavljeni su tako da surađuju sa simptomima kako bi tijelu omogučili da se samo oslobodi bolesti. Metoda se temelji na jednostavnoj, ali vrlo djelotvornoj zamisli: tvar koja u zdravom čovjeku izazove određenu bolest ili simptome, u bolesnom će čovjeku izmjeniti ili izliječiti istu bolest ili simptom.

Stoga se pripravci odabiru temeljem njihove sličnosti s pacijentovim simptomima, u skladu s temeljnim homeopatskim načelom sličnosti lijeka i bolesti.

Homeopatiju je prije otprilike dvije stotine godina osmislio njemački liječnik Samuel Hahneman. Hahneman je bio liječnik konvencionalne medicine, ali su ga užasnule nuspojave konvencionalnih lijekova i postupaka opažene na pacijentima kojima je pokušavao pomoći. Želeći svojim pacijentima vratiti zdravlje uz minimalan rizik tegoba izazvanih toksičnim nuspojavama, Hahnemann je počeo istraživati ljekovitu moć prirodnih pripravaka pa je djelovanje pojedinih tvari sustavno ispitivao na vlastitom zdravom tijelu te na članovima svoje obitelji i prijateljima, kako bi zabilježio njihove točne i specifične učinke. Tako je dobio podroban “simptomski prikaz” za svaki pojedini pripravak, a svoja je otkrića između 1811. i 1821. godine objavio u šest svezaka djela Materia Medica Pura.


Hahnemann je svoju homeopatsku praksu razvio na načelu ispravnog povezivanja prikaza simptoma s odgovarajućim lijekom, koji bi trebao vrlo brzo dovesti do izlječenja. Međutim, simptomi su se u mnogim slučajevima pogoršavali prije no što su se počeli povlačiti, pa je Hahnemann počeo razrijeđivati pripravke kako bi ublažio učinak pogoršavanja simptoma.

Iznimno slaba koncentracija homeopatskih pripravaka izaziva stanovitu mjeru sumnjčavosti u to kako oni uopće mogu djelovati. Odgovor po tom pitanju je dao japanski znanstvenik dr. Masaru Emoto koji je u nizu pokusa potvrdio teoriju o “pamćenju vode”, prema kojoj vodena otopina djeluje kao svojevrstan polimer ili tekući kristal te sadrži otisak ili pamti polaznu tvar. Ako se pacijentovi glavni simptomi u dovoljnoj mjeri podudaraju s najvažnijim značajkama primjenjenog homeopatskog pripravka, aktivira se tjelesni mehanizam samoiscjeljivanja, pa se tijelo putem vlastitog obrambenog sustava rješava simptoma.

Pripravci se u svakom stadiju postupka razrjeđivanja još i svaki put dobro protresu. Hahnemann je tu tehniku osmislio kad je ustanovio da vrlo visoko rasrjeđivanje uklanja nuspojave, ali ne ukida djelotvornost pripravka. Njegova nova metoda (sukusija) obuhvaćala je protresanje praćeno udarcima umjesto jednostavnog miješanja otopine nakon svakog razrjeđivanja, a smatra se da taj postupak oslobađa snagu ili energiju “potenciranog pripravka”.

   Bolesti koje tretiramo

Homeopatija je uspješna u liječenju svih vrsta akutnih (kratkotrajnih) i kroničnih (dugotrajnih) zdravstvenih problema. Ona je pogodna za djecu i ljude svih starosnih dobi, u različitim stanjima zdravlja i u različitim okolnostima.

Akutne tegobe: modrice, ozljede, uganuća, ubodi insekata, opekline, akne, prehlade, gripa, loša probava, glavobolja, grlobolja, upala uha, bol u leđima, kašalj, strahovi i fobiije, sinusitis, cistitis

Kronične tegobe: alergije, artritis, ekcemi, psorijaza, PMS, menopauza, HPV, E.colli, depresija, anksioznost, visoki krvni tlak, herpes, nesanica, fibromijalgija, problemi sa štitnjačom, herpes zoster…

   Kako izgleda pregled kod homeopata?

Najvažniji pregled je svakako prvi pregled. Pri tome se homeopat upoznaje sa zdravstvenim problemima bolesnika kao i brojnim drugim, na prvi pogled manje važnim, osobinama bolesnika i kliničke slike koja se razvila kod njega. Kako bi ostvario najbolji uvid u njegove tegobe potrebno je detaljno ispitati bolesnika o njegovim tegobama (anamneza) i spoznati sliku bolesti. To su simptomi i znakovi bolesti i njihove osobine te druge tegobe koje se javljaju kod neke osobe. Osim toga potreban je i fizikalni pregled, kao i pregled rezulata različitih medicinskih dijagnostičkih i terapijskih postupaka (medicinska dokumentacija) koju bolesnik donosi sa sobom.


Stoga prvi susret može potrajati i dulje od jednog sata. Homeopat se zanima za sve simptome i znakove bolesti kako na fizičkom tako i na emocionalnom i mentalnom planu. Postavit će bolesniku i brojna pitanja kojima saznaje i za neke prikrivene, neobične i rijetke simptome kao i osobitosti postojećih tegoba (pogoršanje na toplo ili hladno, pogoršanje danju ili noću, sezonska pojava tegoba i sl.).

Upravo oni ga mogu usmjeriti na specifičan lijek koji će djelovati na najveći broj postojećih tegoba. Nastoji pronaći jedan lijek kojim će dostići stanje sveukupnog izlječenja. Takav lijek se naziva konstitucijskim. Katkad, iz brojnih razloga, pri prvom susretu nije do izražaja došla ukupnost simptomatologije ili je terapeut nije uspio otkriti. Stoga se razgovor odvija i pri svakom kontrolnom pregledu.





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Remisija raka i inhaliranje marihuane

Jod - univerzalni lijek

Paraziti u tijelu