Kandida u našem organizmu




Za kandidu, kvasnu gljivicu koja živi u našem organizmu i u normalnim okolnostima ne uzrokuje nikakve probleme, čula je većina žena. Najčešće je, naime, povezujemo s vaginalnim infekcijama koje može izazvati, no to je samo kap u moru smetnji i bolesti koje je kandida u stanju potaknuti dođe li do njenog nekontroliranog bujanja, bilo kod žena, muškaraca ili djece.

Bujanje kolonija kandide u tijelu, najčešće njene podvrste Candide albicans, posljedica je neravnoteže između „dobrih“ i „loših“ bakterija, čiji smo domaćini. Ona u zdravom, uravnoteženom organizmu pripada skupini od 15 posto štetnih mikroorganizama – bakterija, virusa, gljivica i parazita, koje pod kontrolom drži 85 posto korisnih bakterijskih kolonija, probiotika.

Iako potonjih, „dobrih ratnika“, zahvaljujući kojima se imunosni sustav bori protiv napadača, ima daleko više, oni su od tih „napadača“ puno krhkiji. Ako se loši stanari našeg organizma razmnože – bez problema će i zavladati organizmom, uzrokujući zdravstvene probleme.


Razmnožavanje, odnosno bakterijski disbalans kandide, koja u uobičajenim okolnostima živi u probavnom traktu, želucu, ustima, dišnom sustavu, na sluznici spolnih organa i koži, uzrokuje upotreba antibiotika, hormonalna neravnoteža, doticaj s opasnim kemikalijama, stres i nervoza, kao i klor u vodi koji u crijevima uništava „loše“, ali i „dobre“ bakterije. Hranimo li se i rafiniranim proizvodima, hranom siromašnom vlaknima i nutrijentima, kandida će carevati.

Množenje gljivice kandide u probavnom sustavu može uzrokovati niz nejasnih simptoma koje teško možemo povezati s nekom konkretnom bolešću. No ne možete li razumjeti zašto vam, primjerice, ispada kosa dok istodobno imate migrene, bolove u zglobovima i mišićima te vas muči umor iako dovoljno spavate, vrijeme je da preispitate jelovnik, ali i smanjite stres jer sve to može imati veze s nabujalom kandidom…

   Simptomi nabujale kandide:

- kronični umor i gubitak energije, malaksalost
– slaba koncentracija i pamćenje
– probavni problemi (zatvor / proljev , nadutost i grčevi, svrbež u analnom području)
– vaginalne infekcije (crvenilo, svrbež, gust iscjedak neugodnog mirisa)
– česte upale mjehura
– osip nalik koprivnjači, psorijaza i seboreja
– alergije
– netolerancija na parfeme, miris kemikalija, plijesan i prašinu
– atletsko stopalo
– pelenski osip kod dojenčadi
– stalna žudnja za slatkim
– loš zadah
– glavobolja i migrena, zamućen vid
– ispucala i suha koža, akne
– depresija, nesanica
– infekcije uha i oka, crvenilo očiju
– perut, gubitak kose
– nepravilan rad štitnjače
– nepravilne menstruacije
– mišićna bol, neugodan i jak tjelesni miris
– kašalj, bronhitis, sinusne infekcije



   Hrani se šećerom


Kandida se hrani šećerom, ugljikohidratima, općenito – škrobom i glutenom, što znači da je izbjegavanje tih proizvoda prvi korak u borbi protiv ove gljivice. U terapiji protiv kandide, koju preporučuje dr. Kažinić Kreho, važno mjesto ima eliminacijska dijeta u kojoj pacijent mora izbjegavati šećere i sve vrste namirnica koje ga sadrže – maltozu, dekstrozu, saharozu, fruktozu, med te vrlo slatko voće poput grožđa, dinja i bresaka. Iz prehrane treba izbaciti i sve vrste suhog i konzerviranog voća.

„Mnogima je teško bez šećera jer je on stimulans, ali važno je znati da ga kandida ‘voli’ jer se razmnožava zahvaljujući njemu. Gljive i sve vrste proizvoda koji sadrže gljivice, poput sireva s plijesni, također treba izbjegavati, kao i tamni ocat, kečap, umak od soje, miso juhu, alkohol, pogotovo vino i pivo zbog sadržaja kvasca.

U nepoželjnu kategoriju spadaju i ostali proizvodi s kvascem – bijeli kruh, krekeri, pizza, dizana tijesta i tjestenina“, navodi dr. Kažinić Kreho. Iako su česte preporuke da se u potpunosti izbjegava konzumacija voća, praksa je, kako kaže doktorica, pokazala da to u svim slučajevima i nije potrebno. Dvije kisele jabuke dnevno, naime, ne bi trebale biti problem.


   Prehrana kod kandidijaze

Prvih mjesec dana potrebno je, međutim, u potpunosti izbaciti kravlje mlijeko da bi se izbjeglo unošenje mliječnog šećera i zamijeniti ga rižinim ili sojinim mlijekom organskog podrijetla. Ako je kandidijaza jako izražena, u prva dva tjedna terapije treba izbaciti i krastavce, kukuruz i mrkvu te bilo koji oblik tikvičastog povrća koje se u probavnom sustavu pretvara u šećer. Treba izbjegavati i kikiriki koji je poznat kao domaćin mnogih gljivica, kao i maslac od kikirikija.

S druge strane, artičoka, brokula, avokado, kupus, patlidžan, cvjetača, prokulice, celer, zelena mahuna, zelena salata, češnjak, luk, rajčica i rikula su namirnice koje će smanjiti aktivnost kandide u probavnom sustavu i onemogućiti joj da „uživa“ u sredini pogodnoj za njeno razmnožavanje. „Želi“ li organizam, osim dviju zelenih jabuka, još neko voće – dnevno se može pojesti jedna kruška ili maline i borovnice. Nadalje, treba jesti (za vegetarijance) tofu i mahunarke, te obavezno i „živi“ jogurt, s LGG bakterijama.



Kvasac u kruhu, ako se kruh peče kod kuće, treba zamijeniti sodom bikarbonom, a dopušteni su i zobeni kruh, rižini krekeri, tjestenina od kukuruza i riže, smeđa riža i leća. Korijandar se, kako navodi nutricionistkinja, također pokazao jako učinkovitim u nutritivnom tretmanu kandidijaze.

„Ovakav, anti-kandida eliminacijski dijetetski program trebalo bi“, zaključuje dr. Kažinić Kreho, „provoditi tri mjeseca, što je dovoljno da se ponovo ojača sluznica probavnog sustava i oslabe kolonije Candide albicans. Terapijski će učinak biti puno slabiji kod pušača i žena koje i dalje uzimaju kontracepcijske pilule.“

   Vaginalna kandidijaza i fitoterapija

Kako preporučuje fitoterapeutkinja dr. Ksenija Krajina Pokupec, kod vaginalne kandidijaze, koja se manifestira crvenilom i svrbežom spolovila te gustim iscjetkom neugodna mirisa, jako je bitno da se liječi i partner, kojem će se infekcija eventualno manifestirati crvenilom i svrbežom spolovila. Ako se partner ne liječi, infekcija će se kod žene stalno ponavljati. „Za vrijeme liječenja“, napominje fitoterapeutkinja, „treba izbjegavati snošaj, kao i jaka sredstva za intimnu higijenu, parfeme ili agresivna sredstva za pranje rublja.“

Prva pomoć kod vaginalne kandidijaze, koja će smiriti upalu i svrbež, jest ispiranje toplom vodom u kojoj je, na svakih pola litre, dodano pola žličice morske soli. Kako na sluznicu antigljivično djeluje i plod borovice, dr. Krajina Pokupec preporučuje i kupelj od usitnjenih bobica i iglica borovice.

U prvih nekoliko dana terapije protiv kandide, bilo hranom, bilo ljekovitim pripravcima, kad se ona počne povlačiti, uobičajeno je pogoršanje općeg stanja organizma, odnosno pojava simptoma nalik gripi. Naime, braneći se, kandida pojačano ispušta mikotoksine, što uzrokuje opću slabost i bolove u mišićima, no dosljednom terapijom stanje će se polako popraviti.


   Kako dijagnosticirati nabujalu kandidu

Na pitanje kako, prije svega, dijagnosticirati nabujalu kandidu, dr. Kažinić Kreho otkriva da je najpouzdanije napraviti laboratorijske testove, što je ujedno i preduvjet da bi se krenulo u borbu protiv ove gljivice. „Radi se test stolice ili tzv. imunoglobulinski test koji će pokazati imuni odgovor na Candidu albicans.

Na odlazak liječniku može nas motivirati“, pojasnila je doktorica, „preliminarni kućni test iz sline. Ujutro, odmah po buđenju i prije pranja zuba i doručka, u čašu vode treba ispljunuti malo sline te pričekati 15 minuta. Ako se slina nataloži na dnu čaše ili se razvuče do dna, kandida se namnožila u velikim količinama, a ako se zadržala na površini vode, nema razloga za zabrinutost.“



Izvor: sensaklub.hr

Napomena: imamo još načina kako se boriti sa kandidom, o tome možete pročitati ovdje i ovdje .





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Remisija raka i inhaliranje marihuane

Jod - univerzalni lijek

Paraziti u tijelu