SPDT – bezopasna alternativa kemoterapiji




Iako se još uvijek naširoko primjenjuje, već dulje vrijeme ozbiljno se sumnja u učinkovitost kemoterapije, dok su njezini negativni učinci, poput gubitka kose i sluha, umora, mučnine i promjena na koži, dobro poznati široj javnosti. U traganju za alternativnim opcijama liječenja tumora, istraživači su otkrili zanimljive rezultate kombinacije svjetla i zvuka u uništavanju tumorskih stanica, što je dovelo do razvoja SPDT-a (engl. Sono Photo Dynamic Therapy).

                                        Jednostavna shematika Sono Photo Dynamic Therapy

Iako je još uvijek relativno marginalizirano u medicini, pozitivni učinci zvukova na zdravlje nisu novost. Bez obzira što ih se intuitivno smatra primjerenijima liječenju mentalnih teškoća, zvučni valovi mogu biti primijenjeni i u tjelesnom liječenju, a jednu od zanimljivijih, a vjerojatno i najvažnijih, uloga imaju u liječenju tumorskih stanica.

U SPDT pristupu, zvuk se kombinira sa svjetlom, uz povišenu tjelesnu temperaturu, kako bi se uništile tumorske stanice. Tijekom postupka, pacijent proguta manju količinu prirodnog klorofila, koji se proširi svim stanicama tijela.

                                         Smanjenje glioma, raka mozga nakon SPDT-a

Budući da je klorofil karakterističan za biljne, a ne životinjske organizme, zdrave stanice ga odbacuju. No, tumorske stanice, zbog svojih specifičnih svojstava, ne mogu odvojiti klorofil od svojih membrana, zbog čega nakon 24 sata od primjene klorofila jedino one ostaju njime označene. Time je sve spremno za središnji dio terapije – uništenje označenih stanica. Izlaganje tijela specifičnim zvučnim frekvencijama potakne klorofil na burnu reakciju otpuštanja kisika kao slobodnog radikala u tumorsku stanicu. Budući da je kisik u takvom obliku izuzetno štetan za organizam, njegova prisutnost uništava obližnju tumorsku stanicu, bez izazivanja boli. Uz dodatak povišene tjelesne temperature, kroz nekoliko tretmana moguće je potpuno čišćenje organizma od tumorskih stanica.

No, i ova terapija ima svojih ograničenja. Najuspješnija je u ranim fazama razvoja tumora, pri čemu se posebice uspješnom pokazala u liječenju tumora dojke i pluća, gdje u ranim fazama može postići pozitivne učinke za zdravlje u čak 83%, ne izazivajući pritom nikakve nuspojave. Već godinama se primjenjuje u Europi, no unatoč njezinoj učinkovitosti, rijetko se spominje u javnosti.

Ipak, umjesto ulaganja u slične projekte, velik dio svjetskih financija biva uloženo u razvoj vojne tehnologije.

Jesu li nam nova, moćnija oružja stvarno važnija od života naših bližnjih?

Nije li bolje, i na individualnoj i na društvenoj razini, razvijati ono što smanjuje bol i patnju u svijetu, nego ono što ju stvara?


Izvori:

Sono-Photo Dynamic Therapy

Sonophotodynamic therapy (SPDT)


Sound against Cancer

Sound Healing




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Remisija raka i inhaliranje marihuane

Jod - univerzalni lijek

Paraziti u tijelu