Testirajte se na Gluten!



   Jeste li osjetljivi na gluten?

Ljudi s našeg područja poznati su po uživanju u velikim količinama različitih vrsta žitarica, tijesta, tjestenine, kolača, peciva i kruha. Bez obzira što žitarice u sebi sadrže 23 tisuće opasnih sastojaka, uključujući opoide poput glutena i toksične proteine, malo tko je upoznat s tihom epidemijom koja hara našim društvom upravo zbog ovisnosti o žitaricama i njihovim derivatima.

Tradicionalni laboratorijski testovi dizajnirani su kako bi dijagnosticirali celijakiju, bolesti koja nastaje zbog trovanja s glutenom kod ljudi koji su potpuno alergični na ovu prirodnu plastiku – ljepilo, koja sačinjava 98% mase svakog zrna žitarica.

No javnost ne samo da nije upoznata s mehanizmima nastajanja celijakije već uopće ne zna koji poremećaji i bolesti nastaju zbog utjecaja glutena i našu osjetljivost na njega.


Celijakija nije jedina bolest koju uzrokuje gluten, čak što više, celijakija ima vrlo očite simptome koji se ne mogu zamijeniti s bilo kojim drugim poremećajima, no u zadnjih nekoliko godina sve je više istraživanja koja pokazuju kako se naša tijela u zadnjih 4000-8000 godina nisu uspjela adaptirati na probavljanje i apsorbiranje glutena, zbog čega 90% ljudske populacije ima brojne bolesti koje iz njega proističu.

Na žalost liječnička struka jako teško prihvaća nova otkrića naročito ona vezana za alergene i nutricionizam i shodno tome „liječe“ svoje pacijente od sekundarnih bolesti i poremećaja s brojnim lijekovima i terapijama, a da pri tome ne izbacuju uzrok bolesti iz njihove prehrane.

   Kako se testirati?

Konvencionalna medicina poznaje samo testove za celijakiju, i to na osnovu intestinalne biopsije i ispitivanja seruma krvi, no Gluten Free Society nudi jednostavne genetičke testove i edukacijske programe koji omogućavaju prepoznavanje simptoma osjetljivosti na gluten.


                Obratite pažnju na brojne znakove koji označavaju osjetljivost na gluten

Naši liječnici uglavnom koriste standardne testove kako bi dijagnosticirali osjetljivost na gluten, na žalost takvi testovi su sve osim točni:


Istraživanje količine anti-gliadinskih tijela – je test koji se pravi uz pomoć laboratorijskog nalaza krvi s kojim se mjere antitijela koja nastaju zbog prisutnosti glutena u krvi. Ovaj test često daje pogrešne negativne rezultate, jer broj ovih anititijela ovisi od osobe do osobe i varira od osobne vrste osjetljivosti na gluten.


Intestinalna biopsija je poprilično abrazivna metoda s kojom se uzima komadić tkiva crijeva kako bi se otkrilo imaju li crijeva tipične anomalije koje se mogu naći kod osoba s celijakijom, s obzirom da celijakija varira od osobe do osobe. Ovakvi testovi često dolaze s lažnim negativnim nalazima.


Glutenska osjetljivost se može stvoriti s iznimno malim količinama glutena, točnije na 20 ppm (dijelova na milijun), što tada može zavesti ljude da smatraju kako zapravo i nisu osjetljivi na gluten već da je problem u nečemu drugome. Problem je također u kroskontaminaciji, mnogi proizvodi koji ne bi trebali sadržavati gluten u sebi ga u stvari imaju zbog neadekvatne proizvodnje i neimenovanja svih sastojaka u prehrambenim namirnicama, naročito ako je riječ o gotovim jelima, pakiranim juhama, dehidriranim prehrambenim pripravcima i slično.

Ako nemate mogućnost napraviti genetičke testove, možete riješiti jednostavan upitnik s kojim možete saznati jeste li osjetljivi na gluten i trebate li izbaciti žitarice iz svog menija.

Provjerite imate li slijedeće simptome:


Želučani simptomi:


Želja za jedenjem pekarskih proizvoda (kruh, peciva, kolači)

Želja za jedenjem hrane s velikom količinom šećera (bomboni, slastice, sladoled)

Česta nadutost stomaka i gasovi


IBS – Upalna bolest crijeva

Žgaravica

Loša probava

Zatvor


Dijareja

Česta mučnina i povraćanje


Smanjena težina kod djece

Nedostatak željeza u krvi – anemija



Simptomi u glavi i nervnom sustavu i poremećaji osobnosti:


Shizofrenija

Bipolarni poremećaj

Epilepsija


Autizam


Česte glavobolje

Začepljenje i upale sinusa


Migrene

Slabo pamćenje


Česta vrtoglavica

Problem s pamćenjem riječi

Slaba koncentracija

ADD i ADHD

Depresija

Nervoza i anksioznost

Neuropatija

Iracionalna razdražljivost

Nagle promjene raspoloženja

Sindrom nemirnih nogu


Dijagnosticirani sindrom kroničnog umora

Dijagnosticirana multipla skleroza i Parkinsonova bolest


Simptomi u mišićima i zglobovima:


Česti bolovi u zglobovima bez prekomjerne fizičke aktivnosti

Kronični bolovi u mišićima




Facijalna paraliza mišića – pareza je najčešće uzrokovana glutenom koji je izrazit neurotoksin


Facijalna paraliza

Bolovi u zglobovima pri kretnjama (bez povreda)

Česta mišićna ukočenost (naročito u nogama)


Dijagnosticirana fibromijalgija

Dijagnosticiran autoimuni artritis (RA, lupus, psorijatični artritis, reaktivni artritis, ankilozantni spondilitis, Sjogrenov sindrom)


Kostobolja

Sve veći bolovi


Osteoporoza ili osteopenija


Hormonalni sindrom:


Umor

Nemogućnost gubitka težine

Problemi sa spavanjem ili frekvencijom spavanja i nesanica


Neplodnost

Spontani pobačaji problemi s održavanjem trudnoće

Menstrualni problemi poput dismenoreje i PMS-a


Problemi sa štitnjačom

Dijagnosticirana hiperprolaktinemija


Dijagnosticiran dijabetes (tip I ili tip II)

Hipoglikemija

PCOS ili sindrom policističnih jajnika

Endometrioza




                                   Alopecija – gubitak kose uzrokovan glutenom


Alopecija - gubitak kose kod muškaraca i žena


Imunološki problemi:


Kronične upale urinarnog trakta

Kronične upale respiratornog sustava


Astma

Vaginalne, oralne infekcije i/ili infekcije noktiju




Problemi s kožom:


Stomatitis, čirevi u probavnom traktu i različite upale služokože usta (laščerice)



                      Upale sluzokože usta – laščerice – su često uzrokovane glutenom


Različite gljivične upale na koži

Svrbež i crvenilo na koži

Ekcemi i bubuljice

Psorijaza




                       Tipičan oblik dermatitisa herpetiformisa uzrokovanog glutenom


Dermatitis herpetiformis

Vitiligo




Drugi problemi, simptomi i bolesti:


Problemi sa žuči

Povećani enzimi jetara

Usporen rad jetara, masna jetra (nepovezana s uzimanjem alkohola)


Autoimuni hepatitis

Limfom


Poremećaji trombocita




Ako ste našli više od tri simptoma, trebali biste napraviti genetički test kako bi ustanovili imate li osjetljivost na gluten.

Ako ste otkrili četiri ili više simptoma tada najvjerojatnije imate osjetljivost na gluten. Tada bi bilo jako poželjno napraviti trajnu promjenu u prehrani.

Ako imate bilo koji simptom obojan ljubičastom bojom, tada ste zasigurno osjetljivi na gluten, i trebali biste definitivno napraviti genetički test za otkrivanje osjetljivosti na gluten.


Stranica Gluten Free Society je objavila brojna istraživanja u kojima se otkrilo kako ozbiljna osjetljivost na gluten stvara ogroman rizik od prerane smrti i u slučaju da se gluten ne izbaci iz prehrane smanjuje životni vijek ljudi za preko 20 godina.

Dermatitis heretiformis je oboljenje kože koje isključivo uzrokuje gluten, ako vam je dijagnosticirano ovakvo stanje tada ste iznimno osjetljivi na gluten.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Remisija raka i inhaliranje marihuane

Jod - univerzalni lijek

Paraziti u tijelu